Anti-kraak wel of niet doen?

Anti-kraak wel of niet doen?

Geplaatst op 19 augustus 2016
leestijd 4 minuten 

Bij antikraak wonen denk je misschien aan een goedkoop ruim huis op een mooie plek. Maar waar je ook weer zo uitgezet kan worden. Wel of niet doen? Lees hier meer voor- en nadelen.

Antikraak wonen kent veel voor- en nadelen. Ben jij op zoek naar een tijdelijk huurhuis dat het liefst niet te duur is? Dan kan anti kraak huren een goede oplossing zijn; mits je flexibel bent. We hebben alle plussen en minnen van antikraak wonen voor jou op een rijtje gezet.

Wat is antikraak?

Anti kraak huren valt eigenlijk onder bruikleen. Het is nooit bedoeld voor woningen, maar voor het gebruik van spullen. Sinds het kraakverbod in 2010 zijn er veel antikraakbureaus bijgekomen die bruikleenovereenkomsten (antikraakovereenkomst) bieden op basis van de leegstandswet. Een andere naam voor antikraakbureau is ook wel bruikleengever of leegstandsbeheerder. Woningcorporaties maken gebruik van die partijen. De ruimtes die worden aangeboden zijn vaak slooppanden of op renovatie wachtende kantoorpanden en woningen.

Plussen antikraak wonen

  1. Goedkoop wonen. Omdat het een bruikleenovereenkomst is mag de bruikleengever (verhuurder) geen vergoeding vragen voor het gebruik. Er mogen alleen onkosten betaald worden, bijvoorbeeld service- of administratiekosten.
  2. Groot aanbod aan woonruimte (in de stad).
  3. De ruimtes staan vaak op mooie locaties die normaal onbetaalbaar zijn.
  4. Het is vaak snel geregeld.
  5. Geen eisen aan de inrichting zoals het leggen van vloerbedekking bijvoorbeeld. Soms wordt verwacht dat je met minimale inboedel intrekt, zodat je ook weer snel kunt vertrekken.

“De oplevering van ons huis heeft enorme vertraging opgelopen. De bouw zou afgelopen november rond zijn, maar toen zaten we al in juni en was het nóg niet klaar. Dan ben je blij dat de je geen torenhoge huur hoeft te betalen en je de huurperiode gemakkelijk kunt verlengen.” Anne en Renaldo woonden antikraak in afwachting van de oplevering van hun nieuwbouwhuis.

Minnen antikraak wonen

  1.  Je kunt zonder reden uit huis worden gezet op korte termijn (meestal tussen de 2 en 4 weken). Je moet het pand weer terugbrengen in de oude staat.
  2. Je hebt geen recht op huurbescherming en daarmee op een vervangende woonruimte.
  3. De overeenkomst (het contract) is vaak ongunstig voor de bewoner. Zo mogen er vaak onaangekondigd inspecties plaatsvinden of rondleidingen met potentiële kopers, moet je het huis en de tuin goed onderhouden, mogen er geen logees komen of feestjes worden gegeven en mag je niet verven. Doe je dit wel dan kun je per direct er uit worden gezet.
  4. Je moet soms zelf nog het een en ander aanpassen om het bewoonbaar te maken, denk bijvoorbeeld aan een kantoorpand.
  5. Huisdieren en kinderen zijn niet toegestaan en vaak maximaal twee bewoners.
  6. De aanbieder doet geen onderhoud aan het pand.
  7. Eventuele beschadigingen aan het pand, zijn voor jouw rekening.
  8. Soms is een inboedelverzekering verplicht.
  9. Als je voor een aantal weken op vakantie gaat, dan kan de aanbieder de ruimte aan iemand anders aanbieden om in te wonen. Soms mag je zelfs niet langer dan drie dagen wegblijven.

Het kan per antikraakbureau verschillen wat de regels zijn. Dus niet alle voor- en nadelen gelden structureel altijd voor iedereen.

Renaldo: “Wanneer jij een goed netwerk hebt kun je makkelijk doorverwezen worden, zodat je bij de juiste persoon terechtkomt. Vervolgens hebben wij een heel mooi aanbod gekregen voor een antikraakwoning.”

Huurbescherming

Bij antikraak huren heb je trouwens geen recht op huurbescherming. Betaal je een vergoeding voor de woonruimte en ook zelf voor G/W/L? Dan heb je eigenlijk toch een huurovereenkomst in plaats van een bruikleenovereenkomst. In dat geval heb je ook recht op huurbescherming. Datzelfde kan ook zo gezien worden als je in ruil voor het wonen ‘in natura’ betaalt door bepaalde klussen in het pand te doen en de tuin/het terrein onderhoudt.

Meer weten?

Het Keurmerk Leegstand Beheer (KLB) is het keurmerk voor alle vormen van leegstandbeheer. Hun doel is om de kwaliteit hiervan naar een hoger plan te brengen. Zij stellen bepaalde normen aan de bij hun aangesloten leegstandbeheerders. Bijvoorbeeld een minimale opzegtermijn van 28 dagen en dat een beheerder niet het pand mag betreden zonder toestemming van de bewoner.
De Bond Precaire Woonvormen is er om de woonrechten van antikraakbewoners op te eisen. Zij kunnen je helpen bij vraagstukken of moeilijkheden tijdens antikraakwonen.

Bron: www.woonbond.nl

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.