Verkopen of verbouwen? Zo maak je de juiste keuze!

Verkopen of verbouwen? Zo maak je de juiste keuze!

Geplaatst op 4 november 2014
leestijd 2 minuten 

Verkopen of verbouwen? Je huis is inmiddels écht te krap. En na jaren in dezelfde woning heb je ook behoefte aan een nieuw interieur.

Je bent dus toe aan een frisse start in een nieuw huis. Maar aan de andere kant. De school van de kinderen is op loopafstand. De buurt is top. En je moet eerst nog je eigen woning verkopen voor je kunt verhuizen. Is dat het risico wel waard? Misschien dan toch maar verbouwen? Veel mensen kampen met hetzelfde dilemma: gaan we verhuizen of verbouwen? Nog langer twijfelen maakt de keuze niet makkelijker. En langer blijven wonen in het huis wat niet aan jouw wensen voldoet, kost ook energie. De volgende vragen helpen je de juiste keuze te maken.

Wat is je budget?

De eerste stap is inzicht te krijgen in je budget. Een hypotheek, eigen geld, eventuele overwaarde of afschrijving van je huidige huis. En wat kan je, of beter, wil je per maand kwijt zijn aan woonlasten? Je budget bepaalt in grote mate of je jouw wensen kan realiseren. Weten wat jij kunt lenen? Bereken hier je maximale hypotheek.

Wat zijn de wensen en eisen die je aan een woning stelt?

Wat zijn jouw woonwensen eigenlijk? Ga er eens goed voor zitten en maak een overzicht. Zonder daarbij voorkeur voor een huis uit te spreken. Gewoon puur opschrijven waar jouw ideale huis aan moet voldoen.

Locatie: Waar staat het huis? Hoe ziet de buurt eruit?
Huis: Hoeveel kamers zitten er in het huis? Is er ruimte voor een werkkamer of een extra plek voor de kinderen?
Tuin: Ligt je tuin in goede windrichting? Hoe is het uitzicht? En heb je een garage?

Bespreek al je wensen met je partner, zodat je samen één beeld krijgt van jullie toekomstige huis.

Voldoet je huidige huis aan de omschrijving van locatie en tuin?

De locatie van je huis en de afmeting van de tuin zijn (meestal) niet te veranderen. Staat je huidige woning ook niet op de goede plek? En voldoet de tuin niet aan jouw wensen? Dan is verhuizen een waarschijnlijk de beste optie. Zoek dan eens op Funda aan de hand van jouw woonwensen.

Wat is er nodig om je huis te transformeren tot jouw droomhuis?

Is jouw woning qua locatie perfect? Bedenk dan dat elk huis tot op zekere hoogte aan te passen is naar jouw wensen. Inventariseer wat hiervoor nodig is? Wil je een extra verdieping voor een nieuwe slaapkamer? Of wil je de woonkamer uitbouwen? Informeer vervolgens bij de gemeente wat er nodig is om de juiste vergunning te krijgen. Daarna is het raadzaam om met een architect of aannemer om tafel te gaan. Zij kunnen een inschatting maken wat het kost om jouw huis naar wens te verbouwen.

Redactieteam
Redactieteam

Het team geeft je handige tips, vinklijstjes of schetst bijzondere woonverhalen zodat jouw woonstap soepeltjes verloopt.